Brievenbussticker: opt-out en opt-in

In Nederland wordt nu met stickers op de brievenbus een voorkeur aangegeven voor het ontvangen van reclamefolders in de brievenbus. In het grootste gedeelte van Nederland geldt het opt-out systeem, waarbij een huishouden het aangeeft wanneer ze géén reclamefolders willen ontvangen. In een aantal gemeenten geldt het opt-in systeem, waarbij huishoudens aangeven dat ze wél reclamefolders willen ontvangen. Zowel opt-out als opt-in zijn erop gericht dat alleen gewenste reclamefolders verspreid worden.

 

Voor veel consumenten is het van belang om de aanbiedingen in de folders steeds te ontvangen. 20% van de Nederlandse huishoudens is voor hun dagelijkse boodschappen afhankelijk van deze aanbiedingen. Lokale ondernemers zijn op hun beurt voor hun voortbestaan weer afhankelijk van de consumenten die vaak naar aanleiding van een folderaanbieding hun winkel bezoeken. Bij het uitgeven en verspreiden van de folders bestaat een wederzijdse afhankelijkheid, waarbij niemand de consument wil irriteren. Daarom wordt door de branche steeds geïnvesteerd in regelgeving en systemen om te voorkomen dat ongewenst reclamedrukwerk ongelezen en onnodig in de afvalbak verdwijnt.

 

Opt-out

Ongeveer 35% van de Nederlandse huishoudens heeft een NEE|NEE of NEE|JA-sticker geplakt. Dit is het opt-out systeem dat Nederland al tientallen jaren kent. Met deze stickers geven huishoudens aan dat ze geen reclamefolders willen ontvangen. Alle huishoudens zonder sticker ontvangen wel reclamefolders in de brievenbus. Op het gemeentehuis kunnen huishoudens een gratis een NEE|NEE of NEE|JA-sticker ophalen.

 

 

Opt-In

Daarnaast is in een aantal gemeenten een opt-in systeem ingevoerd. In deze gemeenten moeten huishoudens juist een JA-sticker plakken om reclamefolders in hun brievenbus te ontvangen. Dit systeem is omgekeerd van het opt-out systeem.

 

 

 

Tegen verspilling en voor recycling

Een folder is geen afval. De folder van vandaag is de grondstof van de folder van morgen. Folders bestaan voor meer dan 80% uit gerecycled papier. Een papiervezel wordt gemiddeld zeven keer hergebruikt om daarna te eindigen als karton. Het gebruikte papier is bijna allemaal papier met een FSC-keurmerk. Dit betekent dat voor iedere gekapte boom nieuwe aanplant van bomen komt.


Introductie van InMijnBus

In het najaar van 2023 zal Spotta, de nationale bezorger van meer dan 90% van reclamefolders, gefaseerd InMijnBus landelijk introduceren. Om nog beter rekening te houden met de voorkeur van de consument – en om het milieu niet onnodig te belasten met overbodig drukwerk, heeft Spotta een vernieuwd bezorgmodel: InMijnBus. Op InMijnBus.nl geven huishoudens eenvoudig online hun voorkeur aan voor het wel of niet ontvangen van het wekelijkse folderpakket van Spotta. InMijnBus biedt ook de mogelijkheid om de bezorging tijdelijk te onderbreken, bijvoorbeeld bij vakantie. Desgewenst kan ook zelf een folderpakket worden samengesteld. Zo valt drukwerk niet voor niets in de bus.

 

Meer weten over InMijnBus? Ga naar inmijnbus.nl/huishoudens.